KARCINOM USNE ŠUPLJINE

3.4.2017. 9:04:20

   
U povodu Svjetskog tjedna svijesti o karcinomu usne šupljine, koji se obilježava od 2. do 9. travnja pozivamo sve koji nisu dugo bili kod stomatologa da se naruče za kontrolni pregled.
Karcinom usne šupljine jedan je od karcinoma s najnepovoljnijom prognozom, a malo je poznato da godišnje u Hrvatskoj oboli 450, a umre 350 oboljelih.
Prognoza bolesti može se značajno popraviti ranim otkrivanjem pregledom sluznice usne šupljine pa je važno redovno ići na kontrolu kod stomatologa. Gotovo svaki karcinom usne šupljine započinje kao promjena na sluznici koju pacijent u većini slučajeva ne javlja doktoru dentalne medicine zato što nema nikakvih simptoma. Tek kada karcinom uznapreduje do opipljivih dimenzija ili uzrokiuje bol i krvarenje, pacijenti se javljaju doktoru. Tada je već potrebno kirurško liječenje s neizvjesnom prognozom. Svaka ranica u ustima koja ne zacjeljuje unutar dva tjedna podrazumijeva pregled specijaliste oralne medicine. Osobe koje konzumiraju alkohol i puše cigarete posebno su rizične za razvoj oralnog karcinoma, a najrizičnija mjesta su dno usne šupljine, donja strana jezika, ulaz u ždrijelo, područje iza zadnjih donjih kutnjaka. Stoga, ne zaboravite svoje kontrolne stomatološke preglede.